Неділя, 22.10.2017, 08:22
Ви увійшли якГість | Група "Гості"Вітаю ВасГість | RSS

  

Каталог статей

Головна » Статті » Психология » Особистість

Інструменти визначення рівня розвитку.

Чинники розвитку 3
Інструменти  визначення рівня розвитку.

Не читайте,  не приготувавшися!
Текст перший(докорекційний)

МІДІЇ
Текст із книжки «Поки що не домашні»
Автор  В.В. Хлєборич. Москва, Агропромвидав, 1987

Уздовж  берегової  лінії багатьох  морів  земної кулі, особливо там, де на мілководді хвилі прибою розбиваються об скелі або гасяться чагарниками водорослів, живуть     дивні     двостулкові молюски  — мідії. Вони можуть покривати    суцільною    щіткою   схили   підводних скель або окремого каміння,   поселятися серед  морської рослинності     або    утворювати великі колонії на мулисто-піщаних підгрунтях, так звані "мідієві банки".   Ці   молюски   надають явну перевагу місцям  з сильною   течією,   якій   протистоять,  міцно  прикріпляючись  до субстрата нитками присосок, продукту виділення    спеціальних    залоз.    Вони часто    бувають    головною   складовою частиною співтовариства організмів. Які наростають на днищах суден або гратах  і  трубах  водозабірних споруд, і цим заподіюючих господарську шкоду. Бо швидкість суден знижується через тертя  корпусу, що збільшується, об воду, а водозабори (наприклад,   для    охолоджування    промислових  установок)   дають води багато менше розрахункової кількості.
З мідій, що мешкають в морях, особливого значення заслуговують два види — широко поширена в північній частині Атлантичного океану і у водах Далекого Сходу мідія їстівна і трохи більш теплолюбива мідія середземноморська, звичайна в на¬ших Черному та Азовскому морях. Ці два види дуже близькі по будові тіла та способу життя і іноді розглядаються просто як підвиди одного виду.
Мідія  їстівна часто поселяється  на  літоралі   —  в зоні, осушуваній під час відливу. На півночі вона може 6—8 місяців бути вмерзлою в лід при температурі до —20°С. Просування  її на    південь  обмежено температурою +27°С, вище за яку молюски  гинуть.   Нерест  мідій починається   при   температурі   біля +10°С-   Найдрібніші  яйця   у величезній кількості   викидаються   в товщу води, де і запліднюються сперматозоїдами. Дуже швидко формується плаваюча личинка завдовжки приблизно в четверть або третину міліметра. Личинка осідає на відповідний субстрат, наживає раковину і  перетворюється  на мініатюрного молюска звичного вигляду.
Мідії — типові фильтратори. Биттям вій зябер вони пропускають через себе масу води, відбираючи з неї зважені мікроскопічні водорості або частинки детриту — фрагменти загиблих тварин і рослин, що напів розклалися, нашпиговані бактеріями.
Жителі морського побережжя віками використовували мідії в їжу. Про це свідчать величезні скупчення раковин, гак звані "кухонні купи", — сліди трапез особливо французів і голландців. Молюсків їдять свіжими, відварюють або консервують. У Франції в Лілле проводиться щорічно свято, на якому на столі царює мідія. В 1980 р. за 48 годин в місті було з'їдено 400 тонн цього морського молюска.
У нас в країні мідія віками користується великою популярністю у господинь Одеси. Років п'ятнадцять тому на знаменитому одеському ринку "Привіз" продавалися купки свіжих молюсків, з яких готували дуже смачний плов. Спеціальні "мідієві дні" бувають в ресторанах Керчі. В решті міст країни з мідією як з їжею у нас практично не знайомі. І марно. Тому що м'ясо цих молюсків не просто живильне, а
 володіє дивовижним тонким смаком. Колись одесити навчили мене готувати мідію, спочатку відварюючи її. а потім підсмажуючи на сковорідці. В експедиціях на Білому і Баренцевому морях і на Далекому Сході я підготував це блюдо багатьом колегам, і не було випадку, щоб їм щось не сподобалося.
Експериментальні підприємства Мурманська і Очакова випустили пробну партію мідієвих консервів — відварені і легко прокапчені молюски поміщалися в банки з маслом. Дуже смачний продукт.
Зараз  в   світі  кожен рік  виловлюють і переробляють у високоякісні  продукти харчування близько 300—400 тисяч тонн мідій, причому більше половини цієї кількості завозиться до європейських країн. Майже всі поступаючі на ринок молюски вирощуються в спеціальних господарствах. Особливо добре зарекомендував себе спосіб вирощування мідій на канатах, що спускаються з поставлених на якорі плотів.
Принцип   роботи    мідієвого господарства надзвичайно простий. Плаваючі в товщі води личинки молюсків осідають на розкинуті з плотів канати, прикріпляються до них нитками   присосок   і   починають   харчуватися, профільтровуючи масу води. З боку людини ніяких  турбот про корми. Мідії здобувають їжу самі, не рухаючись з місця. Потрібно тільки таким чином підібрати місце для постановки плотів, щоб в товщі води розвивалася достатня кількість мікроскопічних   водорослів,  якими в основному і харчуються молюски.   Важливо   також,   щоб   плоти стояли на течії, тому що в застойних місцях мідіям доводиться фільтрувати одну і ту ж масу  води   багато разів, значною мірою марно. Коли молюски    досягають     товарного    розміру (звичайні при довжині раковини близько 5 сантиметрів)  канати з ними підіймаються на поверхню води.
Зібраних мідій обробляють гарячим паром, внаслідок чого м'ясо їх ущільнюється, а раковини розкриваются. У великих барабанах, що крутяться, м'ясо відділяється від  раковин і поступає на подальшу переробку звичайно в консерви. Раковини ж розмелюють в муку, яка як відмінна мінеральна підгодівля користується постійним попитом в твариництві, особливо на птахофабриках. Відсутність необхідності виробляти корми, можливість повної механізації на всіх етапах вирощування і обробки продукції, безвідходне виробництво роблять мідієводство однією з найвигідніших галузей прибережного морського господарства.
До цього потрібно ще додати колосальну, просто фантастичну продуктивність мідієвих ферм. Так, з одного гектара плантацій молюсків в Іспанії збирають до 120 тонн чистого (без раковин) м'яса мідій. Це в 500 разів більше тієї кількості яловичини, яку дає один гектар ріллі. Дослідження біології мідій в наших морях показують, що не менший може бути врожайність мідієвих господарств в багатьох районах Чорного і азовського морів. Найвища продуктивність мідієвих господарств забезпечується поки вирощуванням виключно диких мідій. Кожного разу на субстрати плотів сідають личинки, принесені від батьків з природних поселень. Ніякого підвиробництва, ніякого ручного відбору в мідієвих господарствах ніколи не проводилося. Але можна не сумніватися, що в результаті планомірного відбору ми можемо одержати істинно домашню форму мідій з продуктивністю, що перевищує ту, яка зараз досягнута на морських фермах. Одомашнення мідій, звичайно, дуже не проста справа. Поселення, в яких належить вести відбір на швидке зростання або велику масу м'яса, повинні бути надійно ізольовані від диких популяцій. На якомусь етапі селекційна робота повинна проводитися з племінним матеріалом, що міститься в акваріальних установках. Фахівці з американського штату Орегон недавно повідомили про створення штучної морської води такого складу, що в ній можна проводити запліднення яєць мідії і підрощування личинок аж до стадії, коли вони можуть осідати на субстраті. А міжнародний журнал "Аквакультура" в 1983 році помістив повідомлення про перші досліди по селекції морських молюсків. Це можна вважати найпершим кроком на шляху істинного одомашнення надзвичайно перспективного в господарському відношенні твариництва.
ЗАПИТАННЯ
1.    Яку роль в природі відіграють мідії?
2.    В яких місцях морського дна звичайно поселяються мідії? Яким  містам вони віддають перевагу?
3.    Якої шкоди завдають мідії? До чого це приводить?
4.    Яка продуктивність мідієвих ферм? Порівняйте її з продуктивністю інших видів господарств.
5.    Перерахуйте ознаки мідієводства, які роблять його одним з найвигідніших галузей прибережного морського господарства.
6.    Опишіть принцип роботи мідієвих господарств (які роботи там ПРОВОДЯТЬСЯ?) .
7.    Звідки поступає більшість мідій на ринок: з числа специально вирощуваних в господарствах або з числа природно зростаючих в морі?
8.    Що Ви дізналися про споживання мідій в їжу: хто, де, як, скільки, в якому вигляді і т.п.?
9.    Що розказує стаття про одне з двох описуваних видів
про мідії їстівних, що мешкають в морях України?
10.    Що виконано на сьогоднішній день з питань, пов'язаних з мідієвим виробництвом? Що пропонує автор статті?
11.    Назва статті, назва книги, прізвище автора статті, дата
і місце видання.
Записали відповіді на бланку?
Тепер перевірте правильність і повноту Ваших відповідей, звіряючи їх з відповідями, приведеними на наступній   сторінці. Приведені нижче відповіді не претендують на абсолютні, оскільки сприйняття — суб’єктивно. Ваші відповіді можуть бути більш докладними, або мають інше формулювання, але при проставлянні балів все ж таки слід враховувати ВСІ приведені в цих відповідях факти. На бланку відповідей в графу, відповідну номерам питань, проставте бали по наступних критеріях:
0  балів — за відсутність відповіді або неправильну відповідь;
5    балів — за неповну відповідь або відповідь, що має неточності;
10 балів — за повну і правильну відповідь.
Перевірте ще раз, чи записали Ви реєстраційний номер, час читання і всі бали по одинадцяти відповідях!

Правильні відповіді на питання контрольного тексту
1.    Мідії є фильтраторами моря: пропускаючи через себе воду, вони очищають її від мікроскопічних водорослів і фрагментів загиблих тварин і рослин.
2.    Мідії звичайно розселяються на схилах підводних скель, на окремих каміннях, серед водорослів або утворюють колонії на мулисто-піщаних підгрунтях. Вони віддають перевагу місцям з сильною течією.
3.    Наростають на днищах суден або гратах і трубах водозабірних споруд.  В результаті, відповідно, знижується швидкість суден і зменшується швидкість водозабору.
4.    З 1 гектара плантацій можна зібрати до 120 тонн чистого м'яса мідій. Це в  500 разів більше тієї кількості яловичини, яку дає один гектар ріллі.
5.    Ознаки:   1  — відсутність необхідності виробляти  корми,
2 — можливість повної механізації на всіх етапах вирощування і обробки,  3 — безвідходне виробництво.
6.    Принцип роботи господарств: личинки мідії осідають на звисаючих з плотів канатах. Потрібно лише підібрати відповідні місця з перетіканням води. Вирощені мідії обробляють паром: м'ясо ущільнюється, а раковини відкриваються.
7.    Майже всі поступаючі на ринок молюски вирощуються в спеціальних господарствах.
8.    В пещерах стародавніх людей знайдені "кухонні купи" — накопичення раковин. Отже, мідії вживають в їжу віками. Зараз мідій їдять у великій кількості французи і голландці. Наприклад, у Франції за два дні свята в одному місті було з'їдено близько 400 тонн мідій.
 В Україні: В Керчі влаштовують мідієві дні в ресторанах, в Одесі продають на ринках, злегка прикопченых мідій в маслі готують в Росії в Мурманську. Мідій їдять свіжими, відварюють і консервують.
9. Мідія їстівна поселяється в зоні, осушуваній під час відливу. На півночі вона може на 6—8 місяців бути вмерзлою в кригу при температурі до мінус 20 градусів. При температурі вище плюс 27 градусів молюски гинуть. Опис нересту — не істотна інформація.
10.   На сьогоднішній день, створена штучна морська вода, в якій можна проводити запліднення яєць мідій і підрощування личинок,  проводяться  досліди  по селекції, йде промислове освоєння цього виду продукту. Автор пропонує провести відбір на швидке зростання або  велику масу м'яса і, причому, в ізоляції  від диких популяцій, а подальшу селекційну роботу проводити з племінним матеріалом.
11. Стаття називається  "Мідії", надрукована в книзі "Поки що не домашні" автора  Хлєбовича  В.В.   Видана  в   1987  р.   "Агропроміздат",

Читання контрольного тексту №2
Сьогодні Ви прочитаєте контрольний текст № 2, зафіксувавши час і відповівши на контрольні питання. Обробка Ваших результатів покаже як змінилися сприймання, запоминання та швидкість сприймання інформації. Практика показує, що показники збільшуються  до 3 раз при кращій якості засвоєння. Якість покращується тільки завдяки усуненню недоліків традиційного сприймання.
Контрольний текст слід читати з максимально можливою швидкістю і з максимально можливою якістю засвоєння. Спробуйте запам'ятати всі істотні для смислового розуміння і емоційного сприйняття факти, думки. Спробуйте запам'ятати назву тексту, назву джерела, дату видання, прізвище автора.
Контрольний текст прочитайте, зафіксувавши по годиннику або секундоміру час. Час можна визначати з точністю до 5 секунд. Після закінчення читання тексту не підглядаючи в нього письмово відповідайте на питання. Прочитувати контрольні питання до початку читання тексту не слід.
.
Приготуйте секундомір або годинник. Приготуйте
контрольний лист. Ви готові до читання? Починайте!


Текст другий(післякорекційний)
                             ЧАРІВНА ВЛАДА ВОДИ
Журнал «Юний натураліст»  №6 1984 рік.

Воді, – сказав одного разу Леонардо да Вінчі, — дана чарівна влада стати соком життя на Землі!
Дійсно, зародившися в океані, будь-яке життя зберегло в основі всіх біохімічниих та фізиологічних процесів воду. У водному розчині створюються і розпадаються молекули живих організмів. Без "соку життя" немислиме очищення тіла від шлаків нирками, транспортна робота крові, виділення травних соків, регуляція температури, коли надлишок тепла віддаляється з випаровуванням. Та і всі інші фізиологічні функції так чи інакше будуються на "водному фундаменті".
Тому вода складає велику частину ваги тіла будь-якої тваринної істоти. В дорослій людині, скажімо, на 70 кілограмів ваги приходиться 50 кілограмів води.
  Позбавитися людині всього на 12 відсотків вологи достатньо, щоб йому загинути. Верблюд втрачає без шкоди 30 відсотків води, а дощовий черв'як навіть 43 відсотки, і, хоча після цього він стає нерухомим і життя немов завмирає в ньому, його можна відродити. Чемпіон же обезводнення — африканська двояко дихаюча риба протоптерус. До кінця сплячки, яку --вона проводить в мулі, в ній залишається 10 відсотків початкової ваги, і схуднення йде в основному за рахунок втрати води.
Добова потреба у воді складає для дорослої людини 9-10 літрів, тобто близько 15 відсотків ваги тіла. Для більшості тварин зберігається приблизно та ж пропорція. Невже здорова людина повинна пити щодня по відру води? Звичано, ні! 7—8 літрів наші тканини створюють самі. Ця так звана ендогенна рідина народжується в організмі при спалюванні живильних речовин киснем, будівництві нових молекул, їх переробці. І цю воду безперервно випивають тканини. Перерозподіл її йде через шлунково-кишковий тракт. Наприклад, людина 1,5 літри води ковтає із слиною, стільки ж дає шлунок у вигляді шлункового  соку три литри соку виділяє кишечник, 0,7 літри підшлункова залоза і 0,5 літри утворюється жовчі.
Але "притоку" ендогенної вологи менше ніж її втрати черг-з нирки, шкіру, легені, і 2 літри води людина, наприклад, повинна одержати ззовні — або в ''чистому вигляді", або з різною їжею. За декількома виключеннями це правило розповсюджується і на тваринах.
Більш всього води в добу з наземних тварин потрібно слону
 Біля 90 літрів, причому  для нормальної життєдіяльності  він повинен пити  щоденно. Може, тому  СЛОНИ стали ОДНИМИ З  кращих гідрогеологів серед звірів та птахів?
 Водоймища вони відчувають на відстані до 5 кілометрів! Тільки бізопы чують ще далі — на 7–8 кілометрів. В посушливий час слони риють бивнями в руслах спорожнілих річок ями, куди збирається вода. Буйвоии, носороги і другі африканські тварини охоче користуються слонячими колодізями. Задніми лапами риють колодязі і кенгуру. Глибина таких поглиблень доходить до метра.
Але що робити, якщо води в окрузі майже немає. Щоб задовольнити спрагу, гієни іноді їдять дині, кавуни, інші овочі. Гірський кенгуру обдирає кору дерев і злизує проступаючий сік. Бабак, жирафа, коала, деякі антилопи і багато інших мешканців саван і пустель живуть без водопою багато тижнів, але за умови, що вони одержують вологу з соковитою зеленню. Верблюду ж обходитися без жодної води допомагає жир в горбах. При окисленні 100 грамів жиру в організмі утворюється 107 грамів води. Проте найдивніше відношення до води у кенгурового щура, або американського "тушканчика", що мешкає в пустелі Арізона. Цей щур ніколи не п'є, навіть якщо довкруги повно води. Їй досить вологи, одержуваної за рахунок окислення  жирів, білків і вуглеводів із зерен висохлих трав, якими вона харчується. Може, це єдина   на  планеті істота, яка не знає чуття спраги, просто це відчуття в неї злипається з чуттям голоду. Та зате багато яким тваринам спрага чудово відома і  природа  витратила  немало зусиль, щоб це відчуття задовго до  того. як обезводнення викличе   в організмі безповоротні порушення, "звучало в мозку непорушним наказом: «Брось все,  шукай  воду!».  
Як же з'являється це відчуття? Ще у стародавніх греків народилась думка, що спрага виникає в результаті сухості слизистої оболонки рота і горла.
Але досліди учених показали, що сухість ротової порожнини -- лише слідство обезводнення, але не причина спраги. Знаменитий брехун барон Мюнхгаузен, чий кінь розрізаний на дві частини, не міг задовольнити спрагу, оскільки випита рідина тут же виливалася назовні, немов передбачив висновок відомого французького фізиолога Клода-Беріара, зроблений ним в 1856 році. Коні і собаки з штучним отвором в шлунку, через який витікала споживана рідина, теж ніяк не могли напитися, хоча порожнина рота постійно омивалася водою.
Як вважають зараз вчені, є два основні механізми появи спраги. Перший ПОВ’ЯЗАНИЙ із зменшенням кількості всередині клітинкової рідини. В підкірковій зоні мозку гіпоталамусі знаходяться клітки-рецептори, чутливі до обезводжеиня. Вони відповідають на нього тим. що посилають до сусідніх нервових кліток електричні імпульси. Ті ж направляють сигнали далі. Таким чином збудження захоплює центр спраги, де є велике скупчення нервових кліток, розташованих тут же. в гіпоталамусі.
Друий механізм винекнення спраги пов'язаний з втратою рідини, створюючої кров і заповнюючої  якнайтонші щілини між клітками організму». У кровоносних судинах  розташовані спеціальні клітки-рецептори, які відчувають,  багато чи мало вологи протікає біля них, якщо потік її ослабляється, ці рсцептори подають сигнали кліткам, що виділяють у кров речовину ренин. Вона змінює хімічну будову білків кров'яної плазми, і в результаті з'являється короткий ланцюжок з амінокислот ("білок-малятко"), названа ангіотензином-П.
Введення цієї речовини в мозок щурам, кішкам, собакам, мавпам, опосумам, голубам, ящерицям, і рибам викликає  у них  спрагу. Діє антіотензин-П через питний центр гіпоталамуса. До того ж він звужує кровоносні судини і здержує виділення води нирками.
Крім ангіотензина-П, мається ( ще один білок-малятко) вазопрессин, різко зменшуючий у спрагнучої тварини чи людини виділення води нирками. Створюється ця речовина в  гіпоталамусі. Потім по відгалуженням нервових кліток вона попадае  в розташовану нижче частину мозку,яка називається   гіпофізам, звідки і поетупає в кров.
Щури,  в чийому мозку  із-за природного руйнування не утворюється вазопроссин,  п’ють і виводять через нирки в багато раз більше води, чим здорові звірьки. Але, пересадивши від інших тварин їм у мозок клітини гіпотпламусу, які виробляють  цю речовину, вчені вилікували цих щурів-інвалідів.
Такі пересадки стали прообразом унікальних операцій, якими МОСКОВСЬКИЙ професор Ігор Дмитрович Кирпатовський повернув здоров'я декільком важко хворим людям. Із-за відмирання кліток мозку, де утворюється або виділяється вазопрсссин, їх мучила постійна спрага. Один хлопець випивав по півтора відра води в день. Із мозку людей, які померли в результаті нещасних випадків І.Д. Кирпатовський виділив гіпоталамус та гіпофіз з підживлюючими їх кровоносними судинами, Потім
він поміщав такі препарати, під'єднуючи їх кровоносні судини до  загальної системи кровообігу, в скупчення жиру пахової області хворих. Пересаджені клітки приживалися і відновлювали нормальну роботу нирок.
Отже,   дослідження   зовнішніх
ознак і внутрішніх механизмів спраги у тварин не тільки  відкривають нам дивну мудрість природи, яка навчила їх зберігати постійність водного середовища усередині організму. Вони дозволяють лікарям лікувати людей з порушениями водного обміну.
                                                                         А. Рилов
                                                кандидат медицинських наук

Запитання
1.    Які функції води в житті на Землі?
2.    Яку частину ваги людини складає вода? Приведіть приклад.
3.Оцініть, чи багато води можуть втратити живі організми?
4.Яка добова потреба дорослої людини у воді?
5.Яким чином задовольняється потреба у воді тваринами
і людьми?
6.Скільки води в добу потрібно слону?
7.На якій відстані відчувають воду тварини?
8.Що роблять тварини, якщо в окрузі води майже немає?
9.Як     з'являється відчуття спраги? Що викликає спрагу?
10.Як медицина може втрутитися в зміну потреби ор
ганзму у воді?
11.Назва статті, назва джерела, дата видання, автор.
Записали відповіді на бланку?
Тепер перевірте правильність і повноту Ваших відповідей, звіряючи їх з правильними і повними відповідями, приведеними далі. У відповідних графах бланка проставте бали за наступним правилом:
0  балів - за відсутність відповіді або неправильну відповідь.
5 балів — за неповну відповідь або відповідь, що має неточності.
10 балів  за повну і правильну відповідь.
На закінчення перевірте, чи записали Ви реєстраційний   номер, час читання і всі одинадцять балів.


Правильні відповіді на питання контрольного     тексту
1.     В основі всіх біохімічних і фізіологічних процесів
лежить вода.  У водному  розчині створюються і розпадаються молекули живих організмів. Вода очищає тіло від шлаків, забезпечує транспортну  роботу  крові, допомогає виділяти травні соки регулює  температуру і ін.
2.    Більшу частину ваги людини складає вода. Наприклад, у
у дорослій людині на 70 кг  ваги доводиться 50 кг води.
3.    Людина може втратити до 12%, верблюд      30%, дощовий черв’як     43%,  а африканська риба   -до 90%.
4.  9 – 10 літрів, тобто біля 15% ваги тіла.
5. 7–8 літрів    води створюють самі тканини тіла людини і близько 2 х літрів споживається при їжі або при питті.
6.    Біля 90 літрів.
7.    Слони     эа 5 км, бізоны   за 7-8 км.
8.    Вживають рослинну їду: кавуни, траву і т.п. Верб
люды утворюють воду, окисляючи жир.
9.    По-перше       з-за  зменшення внутріклітинної рідини.
По-друге із-за втрат рідини, утворюючої  кров і заповнюючої щілини між клітками організму.
10.    Пересаджують в мозок певні нервові клітки, напрацьовуючі речовину, яка зменшує спрагу та виділення води   нирками.
      11    Стаття називається "Чарівна влада воли". Надрукована; в журналі "Юний натураліст" № 6 эа 1984 гол. Автор А. Рилов.
       Ви одержали матеріал, за допомогою якого Вам належить працювати протягом одного місяця. Якщо з якихось причин Ви не встигнете виконати завдання в термін, то не засмучуйтеся і продовжуйте роботу, поки не виконаєте всю норму. В дні вимушених перерв уділяйте хоча б по 2—3 хвилини кожній пропонованій  вправі.            Постарайтеся так організувати самостійні заняття, щоб Вам вдавалося щодня одержувати хоча б один позитивний результат по кожній   вправі.   Щодня   намагайтеся  собі   сформулювати: "ЩО СЬОГОДНІ ВИЙШЛО КРАЩЕ, НІЖ ВЧОРА". Певність у тому, що з кожним днем у Вас наслідки кращають і Ви освоїли першу сходинку  раціонального сприймання інформації зокрема, привела Вас до мотивованої потреби  поглиблення свого розвитку та можливості успішного оволодіння раціональним  сприйманням взагалі.
      Розвитком пізнавальних процесів Ви створили собі відповідну базу для підвищення швидкості сприймання та об’єму запоминання, чим забеспечили перехід до вищої якості стійких розумових здібностей, тобто перейшли до можливостей підняття на певну сходинку рівня розвитку свого інтелекту та втілення в життя практики раціонального читання.
      

Категорія: Особистість | Додав: ptu76 (01.03.2012) W
Переглядів: 632 | Теги: Інструменти визначення рівня розвит