Вівторок, 12.12.2017, 18:01
Ви увійшли якГість | Група "Гості"Вітаю ВасГість | RSS

  

Каталог статей

Головна » Статті » Виховна робота » Виховні заходи

Моя професія кухар – моя гордість

Моя професія кухар – моя гордість
Професія – це та основна точка відліку, з якої починається все свідоме, діяльнісне життя кожної людини. Кожна молода людина, йдучи в доросле життя, прагне вибрати собі професію за покликанням. Вдалий вибір професії – це запорука того, що "не марно проживеш вік”, натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії – і ти відчуєш, як тебе огорне почуття того, що ти  займаєшся не своєю справою. Отже, найважливіше в житті – вчасно зрозумітити своє покликання і сказати собі: "Це--моє!” У кожного свій шлях до усвідомлення того, як сповнити власне життя глибоким змістом. Справді, непросто зробити вибір із-поміж багатьох сотень професій. Інколи дитина вже з раннього дитинства знає ким вона хоче бути, але не всім вдається досягти своєї мети. Та для того, аби мрія стала реальністю, потрібно докласти неабияких зусиль. А зусилля, як відомо, завжди винагороджуються.
    Зацікавленість професією кухар виникла в мене поступово, спочатку й не дуже усвідомлено. Але зараз  я навчаюся в ДПТНЗ «МПТУ» на 2 курсі по професії «Кухар». Училище – це місце, де ми починаємо будувати власну долю. Ми ще залишаємося дітьми під опікою своїх батьків, але вже робимо перші кроки в незвідане доросле життя. Саме  так, як ми їх почнемо, і складеться наше подальше майбутнє.
    Тут, в училищі, ми з цікавістю вивчаємо обрану професію, яка найбільше відповідає особистому характеру, можливостям та уподобанням, приймаємо активну участь у різних конкурсах,  відкриваємо власні таланти.
«Щоб бути хорошим кухарем, потрібно постійно вчитися. Та, щоб стати справжнім професіоналом, мало володіти певним обсягом знань, треба ще вміти глибоко і творчо мислити. Від цього залежить уміння правильно приготувати страву, вкласти в неї всю душу», постійно говорять нам наші майстри виробничого навчання Рибянець М.В. та Даценко Г.В. Я прагну стати асом у питаннях кухарської майстерності. Сьогодні, коли вже я зробила свій вибір майбутньої професії, ці мудрі  слова набули для мене особливого змісту. Будучи  ученицею  2 курсу я вже  знаю невеличкі секрети приготування страв. Мені до вподоби приготування супів і борщів, різноманітних других страв,але особливо подобається фігурне  вирізання з овочів, оздоблення й  прикрашання салатів та інших страв.
     Тут я поступово здобуваю теоретичні знання зі спецдисциплін:  «Технологія приготування їжі», «Устаткування ПГХ», «Організація ПГХ»,  які допомагають мені навіть простий обід зробити розкішним і святковим, постійно розвивати вміння нарізати овочі, красиво викласти гарнір, акуратно полити страву соусом. Вивчаючи ази кулінарного мистецтва, я  розширюю свій кругозір, набуваю потрібного  досвіду.  Цікавим є не лише процес приготування страви, але й підбір посуду, інструментів, інвентарю, процеси, що проходять з продуктами при тепловій обробці. Зробити перші кроки в країну кулінарних звершень допомагають мені найкращі викладачі та майстри спецдисциплін: Риб’янець М.В., Даценко Г.В., Жорушкіна Н.П., Окара І.М., Скочко С.Г., Руденко Н.І.   
Закріпити теоретичні знання дозволяють лабораторно-практичні заняття, які проходять в училищі у кабінетах кулінарії та устаткування, де є сучасне обладнання та прилади, а також виробниче навчання, яке проходить на базі  нашої їдальні.  Велику увагу адміністрація училища  приділяє виконанню плану виробничої діяльності груп з професії «Кухар». Виробничу практику ми проходимо в   престижних  кафе, їдальнях та на інших підприємствах. Організація навчально-виробничого процесу в училищі забезпечує всебічний розвиток учнів і здійснення освітньої діяльності на якісно новому рівні з використанням нових технологій навчання й виховання. Застосування лекційно-практичної системи, комп’ютерних технологій у викладанні навчальних предметів, інтерактивних форм навчання, особистісно зорієнтованого підходу позитивно впливає на розвиток пізнавальних та творчих здібностей учнів, що безумовно забезпечує високий професійний рівень підготовки кваліфікованих робітників по професії -  кухар. Матеріально-технічна та навчально - методична бази училища забезпечують можливість підготовки фахівців у відповідності до сучасних вимог. Ми неодноразово проводили уроки «майстер – клас» для учнів шкіл нашого району.
Професія кухар – одна з найважливіших у людському суспільстві. Вона необхідна у повсякденному житті. Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, дієтолог, психолог і, навіть, чарівник.
Обираючи професію, ми обираємо свою долю, свою життєву стежину. Майстрами не народжуються, ними стають завдяки клопіткій праці. Я дуже щаслива, що вибрала професію кухаря. Вона зайняла належне місце у моєму житті. Завдяки їй я зможу бути корисною не лише для себе, а й для усього суспільства, для рідної держави.
Моя професія – моя гордість!

















Альона Чехута
учениця II курсу ДПТНЗ «МПТУ»
  по - професії «Кухар»

Категорія: Виховні заходи | Додав: ptu76 (31.01.2012) W
Переглядів: 15838 | Теги: Моя професія кухар – моя гордість